HUA Logo ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας
HUA Logo ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας

Building Healthy Habits in Primary School Children through Minecraft, Acronym: HealthCraft

Ακρωνύμιο: HealthCraft

Κωδικός Έργου: Κ.Ε. 640

Φορέας Χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκή Ένωση (Erasmus+, KA220-SCH-Cooperation partnerships in school education-2023 Round 1)

Δράση:  

Κωδικός 

Διάρκεια: από 01.11.2023 έως 31.10.2025

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Κοντογιάννη Μερόπη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής

Συνολικός Προϋπολογισμός: 44.100,00 €

 

 

Προάγοντας υγιεινές συνήθειες σε παιδιά δημοτικού μέσω του Minecraft

 

ΟΜΑΔΕΣ-ΣΤΟΧΟΙ

  • Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Γονείς
  • Μαθητές πρωτοβάθμιας ελπαίδευσης, ηλικίας 8-12 ετών

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το πρόγραμμα HealthCraft στοχεύει στη βελτίωση της αγωγής υγείας και στην προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής μεταξύ των παιδιών δημοτικών σχολείων στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Το κίνητρο πίσω από αυτό το έργο είναι να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανησυχίας για την παιδική παχυσαρκία και τα συσχετιζόμενα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παιδική παχυσαρκία έχει υπερτριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970 και θεωρείται πλέον παγκόσμια επιδημία. Επιπλέον, τα παιδιά με ανθυγιεινό τρόπο ζωής κινδυνεύουν να αναπτύξουν αργότερα στη ζωή τους χρόνιες ασθένειες όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.

Το πρόγραμμα HealthCraft δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και μεταξύ των εκπαιδευτικών, χρησιμοποιώντας καινοτόμες προσεγγίσεις. Το έργο αναγνωρίζει ότι οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής των παιδιών επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες και στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μέσω ελκυστικών και ενημερωτικών μεθόδων που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν υγιεινές συνήθειες. Με τη συμβολή εκπαιδευτικών βίντεο και βιντεοπαιχνιδιών, το HealthCraft επιδιώκει να βοηθήσει στην εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε την αγωγή υγείας και να την καταστήσει μια ευχάριστη εμπειρία τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτές. Πιο συγκεκριμένα, θα αξιοποιήσουμε τη δημοτικότητα του Minecraft για να δημιουργήσουμε μια διασκεδαστική και διαδραστική μαθησιακή εμπειρία που απευθύνεται σε μικρά παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, περίοδος κατά την οποία η μάθηση επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξή τους.

Το έργο αναγνωρίζει επίσης τον ρόλο της συμμετοχής των σχολείων στην προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής και σχεδιάζει να εμπλέξει τα σχολεία στην υλοποίηση του έργου, ώστε να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητά του στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αναγνωρίζουμε ότι οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής των παιδιών επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως ο πολιτισμός, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η γεωγραφική θέση. Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτικοί πόροι και οι δραστηριότητες του έργου μας θα προσαρμοστούν για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, χωρίς κοινωνικούς περιορισμούς και στοχεύοντας στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης. Η προσέγγιση του έργου μας συνάδει με τους ευρύτερους στόχους της ΕΕ για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, όπου όλα τα άτομα θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια υγιή και ικανοποιητική ζωή.

 

 

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ HEALTHCRAFT

Το πρόγραμμα εστιάζει στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Υγιεινή διατροφή
  • Σωματική δραστηριότητα
  • Ποιοτικός ύπνος
  • Νους υγιής

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

  1. HealthCraft Βιβλιοθήκη Βίντεο Εκπαίδευσης Υγιεινών Συνηθειών: Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών βίντεο που περιέχει συνολικά 40 σύντομα και διασκεδαστικά βίντεο.
  2. HealthCraft Minecraft για τους Εκπαιδευτικούς Κόσμους: Τέσσερα μοναδικά παιχνίδια για την εκπαιδευτική εκδοχή του Minecraft Education γύρω από την Αγωγή Υγείας.
  3. Εργαλειοθήκη για εκπαιδευτικούς με δραστηριότητες και σχέδια μαθημάτων: Ένα σύνολο σχεδίων μαθήματος που θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του έργου στην τάξη τους

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ιρλανδία: Atlantic Technological University (Lead Partner)

Ολλανδία: Atermon B.V.

Ελλάδα: Harokopio University Athens

Ελλάδα:  Learning Seed

Ιρλανδία: Scoil Cholmcille

Ελλάδα: Shift Education

 

Ιστοσελίδα έργου: https://healthcraft.erasmusplus.website/

 

Πληροφορίες

Scroll to Top